Year: 2004
Award Type: Award of Honor
Territory: SCE Territory
Location: Los Angeles, CA
Owner: The Whittier Foundation
Developer: The Whittier Foundation
Architect: Killefer Flammang Architects
Market Segement:
Community
Mixed-Use
Other
Square Footage: 53,600
Type of Building:
Other
Award Credit:

Mechanical Engineer

Helfman Haloossim and Associates

Solar Consultant

Helios International, Inc.

Photography

Arden Photography

Subscribe

Challengers Tennis Club for Boys and Girls Challengers Tennis Club for Boys and Girls Challengers Tennis Club for Boys and Girls Interior Challengers Tennis Club for Boys and Girls Site Plans
Next Prev

Challengers Tennis Club for Boys and Girls

Challengers Tennis Club for Boys and Girls

Challengers Tennis Club for Boys and Girls Interior

Challengers Tennis Club for Boys and Girls Site Plans

Challengers Tennis Club for Boys and Girls

The project is the first tennis center in South Los Angeles and was designed to be a long-life, low-maintenance green facility with respect for the well-being of children occupants.

The 53,600-square foot site consists of four tennis courts and a 3,500-square foot tennis club that includes a large clubroom for multipurpose indoor activities, an office, and a snack bar. The structure also contain bleachers and viewing stands on the ground floor and on the roof deck to provide the audience with places to sit and enjoy the tennis matches. The multi-purpose room has windows on both sides so that the users can connect to any game or tournament. Viewing can also take place from the shaded bleachers located on the roof or a few bleachers below the glass of the multi-purpose room. The stairs to the roof bleachers are an integral part of the design of the project. The front stair is a winding, playful form that wraps around the outdoor setting/dining area.

The energy efficiency strategies embedded in the design include proper building orientation and aspect ratio to maximize use of daylighting; the use of natural ventilation via operable windows positioned to capture the summer prevailing winds; an open indoor space with ceiling fans to enhance indoor air circulation; thermal mass on the floor and walls to shift cooling load in the summer and enhance passive solar heating in the winter; an optimized building envelope that includes high insulation value in the walls and roof, insulated doors, and double glazed windows with wood frames; a high-efficiency downsized furnace and ENERGY STAR-rated kitchen and office appliances; use of fluorescent lighting throughout the facility controlled by photo and motion sensors; and shading of east/west windows and of the club roof by a photovoltaic solar array that also provides a portion of the energy used by the building.

The jurors were impressed by the broad-based number of sustainable goals included in this project and its achievement of 60 percent energy savings beyond 2001 Title 24 standards. They believed that its function and energy-efficient features are elegantly integrated and presented. “The project’s scale is right for the neighborhood, and its design makes a convincing argument for the building’s program,” they commented. “This project takes a holistic view of the role of the building in its community. For a modest building, this takes large steps toward energy efficiency and sustainable design.”

    Notable Accomplishments

  • 60 percent energy savings beyond 2001 Title 24 standards.
  • Takes large steps toward energy efficiency and sustainable design.

Award Credit

Mechanical Engineer

Helfman Haloossim and Associates

Solar Consultant

Helios International, Inc.

Photography

Arden Photography

return to top